bOCA SPOVEDEA dinainte sa fie preot

10253831_1580615222261190_850645881480692835_n

cine nu stia, afla din acatistul la bOCA ca SPOVEDEA MACAR DIN 1940 – cu doi ani inainte sa fie preot, IN 1942 (caci 3 ani au trecut intre indracirea de la Athos, DIN 1939, si preotire, iar calugarirea s-a facut dupa un an, IN 1940)

– https://sfintiinugresesc.wordpress.com/…/08/756-pe-urmele-…/

 
<<DUPA UN AN, ai venit de la muntele Athos la Manastirea Brancoveanu si începând munca de DUHOVNIC, înfricoșat te-ai aratat noua multora care veneam la mărturisit, căci mai dinainte numele ni le știai si faptele le descopereai, iar noi de darul ce-l aveai, iti cantam:
Bucura-te, ucenicul Maicii Sfinte.
Bucura-te, ca dar de prooroc ai primit.
Bucura-te, ca multora pe nume le spuneai.
Bucura-te, ca faptele si păcatele le descopereai.
[ … ]
Condac 10
Venit-a Părinte, in timpul unei Sfinte Liturghii, o femeie sa-ti spună necazul ce-l avea si te tulbura cu nerăbdarea ei, iar tu Părinte simțind din Sfântul Altar, ai oprit slujba si ai strigat la ea sa înceteze cu nerăbdarea si ai spus la toti de ce a venit, ca sa cantam: Aliluia!
Icos 10
Ai spus Părinte ca femeia a venit deoarece a pierdut 20.000 de lei si ca acei bani cu care cele doua fete ale ei trebuiau sa-si creasca copiii pe care n-au voit sa-I nasca si i-au avortat. De aceea spor in casa nu vor mai avea, când sufletele copiilor striga răzbunare asupra părinților, iar noi ne minunam de darul tau
[ … ]
Icosul al 9-lea
Facandu-se utrenie in Biserica, ai iesit, Parinte, cu cantaretii si cu toti credinciosii, ca sa savarsesti Sfanta Liturghie pe altarul din fata manastirii si, fiind linga tine cantaretul care indoit cu credinta era, te-a vazut inconjurat de flacari de foc, care erau darul Sfantului Duh. Atunci el s-a inspaimantat si a strigat, iar tu l-ai oprit sa nu spuna, doar ca simteai ca te arde ceva. 749
 

Ce acatist potrivnic evlaviei, ca și cel căruia i s-a dedicat. Cât de diferit este Părintele Arsenie Boca față de adevărații Sfinți:

31. Spuneau părinții despre avva Macarie cel Mare că s-a făcut, precum este scris, dumnezeu pământesc. Că precum este Dumnezeu acoperind lumea, așa s-a făcut și avva Macarie acoperind greșelile ce le vedea, ca și cum nu le-ar fi văzut și pe care le auzea, ca și cum nu le-ar fi auzit.

***

Iată, însă, diametral opus de cum o practica Părintele Arsenie Boca, cum sfătuiește Sfânta Biserică Ortodoxă să se facă duhovnicia (spre vindecarea, iar nu zdrobirea celui păcătos), după cum a învățat-O Însuși Mirele Ei, Domnul nostru Iisus Hristos:

Mat 12:18 „Iată Fiul Meu pe Care L-am ales, iubitul Meu întru Care a binevoit sufletul Meu; pune-voi Duhul Meu peste El și judecată neamurilor va vesti. 19 Nu se va certa, nici nu va striga, nu va auzi nimeni, pe ulițe, glasul Lui. 20 Trestie strivită nu va frânge și feștilă fumegândă nu va stinge, până ce nu va scoate, spre biruință, judecata. 21 Și în numele Lui vor nădăjdui neamurile.

Așadar, judecata este limpezirea rațiunii prin blândețe, care biruie prin lămurirea înțelesurilor, dând nădejde, iar nu judecata privită ca un proces între oameni și Dumnezeu, al cărui procuror este Părintele Arsenie Boca, reprezentant în țara noastră al ideologiei dumnezeului senior mânios și răzbunător de tip apusean, cuprinsă atât de sugestiv în sintagma „biciul lui Dumnezeu”.

Ioan 8:3 Și au adus la El fariseii și cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter și, așezând-o în mijloc, 4 Au zis Lui: Învățătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; 5 Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? 6 Și aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ. 7 Și stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat și le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. 8 Iarăși plecându-Se, scria pe pământ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s