Endocrina lui bOCA

Stefan said, on august 11, 2015 at 10:06 am

Doamne ajuta!

Am gasit un lucru curios in cartea „Marturii despre Parintele Arsenie Boca” scrisa de Pr. Nicoalae Streza , cartea fiind tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic Episcopul Argesului , in zilele drept-credinciosului nostru Parinte Justin Parvu – Staretul manastirii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil jud Neamt, editura „Credinta Stramoseasca” 2009.

In partea a V -a din aceasta carte („TEOLOGUMENE SI APOFTEGME ALE PR.ARSENIE”) – capitolul 4: Apoftegme ale Parintelui Arsenie este scris la pagina 324 urmatoarele:
4.-„Fecioria adevarata au realizat-o putini,chiar si dinte calugari.Au realizat-o ,mai ales, cei ce au primit de la Dumnezeu o misiune speciala,fie ca poarta haina monahala,fie ca nu . Converitirea endocrina a puterilor , in afara casatoriei , au realizat-o putini”.

In acest context a amintit pe filosoful german Kant , pe Sadu Sundar Sing – indianul convertit la crestinism , la inceputul veacului XX care a vizitat Europa in 1936; pe Sfantul Maxim Marturisitorul , pe Sfantul Grigorie Palama , pe calugarul apusean Francisc de Asissi , din veacul XII(1182-1226) care traia in saracie si predica pasarelelor , vorbit de rau si reclamat Papei,care l-a chemat la ancheta.In fata Papei si-a dat jos rasa si a ramas gol in fata lui,care vazand atata lepadare de sine,l-a absolvit de judecata si i-a ingaduit sa intemeieze Ordinul calugaresc al Franciscanilor.
De asemnea amintea de Parintele Zosima , descris de Dostoievski.

„Ceilalti calugari ,multi dintre ei,chiar daca poarta haina,sunt uneori,niste infirmi sufleteste,care n-au avut puterea de a se realiza,pe calea vietii normale,prin casatorie si atunci evadeaza in calugariei.

5.-„In prezent se vorbeste de unirea Bisericilor,deci de ajungerea la sobornicitate.La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunta la confesionalitate.De aceea , intre cei pictati la un sobor ecumenic , pictat aici (pe zidurile bisericii din Draganescu) am asezat pe Gala Galaction (fost profesor de teologie Ortodoxa la Bucuresti,in veacul trecut),pe Francisc de Asissi,pe parintele Zosima,printe altii”.
„Tendinta Papei de a atrage in acelasi staul pe toti crestinii nu se va realiza niciodata.Papa nu va ajunge niciodata la o turma si un Pastor in staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Pastor : pe Iisus Hristos”.

In acest context,amintim de vizita pe care a facut-o Papa Ioan Paul al doilea , in Romania in 1999 si vizita de rasouns a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist , intre 7 si 15 oct. ,anul 2002,ocazie cu care s-a semntat la Vatican o declaratie comuna , care indeamna la unirea crestinilor , din care citam : „Scopul si dorinta noastra arzatoare o constituie comuniunea plenara , care nu este absorbire ci comuniune in adevar si in dragoste.Aceasta cale e una ireversibila ,pentru care nu exista alternativa , este calea Bisericii lui Hristos”.

In document apare termenul de Biserici surori , dupa o indelungata perioada.(Vezi ziarul : „Ziua” din 14 octombrie anul 2002,articolul : Acordul Mileniului).12141744_1153719881323549_1057631064478535711_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s