bOCA face pui

bOCA face pui: <<întotdeauna îmi puneam chiar şi CHIPUL MEU în acele icoane, fără să-mi dau seama”, declara părintele Tudorache [ucenicul lui bOCA, n.n.] într-un interviu pentru portalul crestinortodox.ro.>> Întrebat de ucencii săi cum ar trebui privite „aceste picturi NEORTODOXE, că lumea le ia ca direcţie de urmat, le multiplică, etc.? ”, părintele Iustin ar fi răspuns: „LE EVITĂM. Icoanele adevărate făcute de Părintele Arsenie sunt oamenii pe care i-a întors la Hristos şi la Ortodoxie [PAREREA SA, NOTA MEA – UNII I-O RESPECTA, BA CHIAR SE IAU DUPA EA CATRE IAD]. Aceia sunt icoanele lui reale. SUNT ŞI UNELE DIN CELE PICTATE, DAR MAI PUŢIN”. Pictura interioară a bisericii din Drăgănescu, operă care A STÂRNIT APRIGI CONTROVERSE, a fost interpretată şi de duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă. Iustin Pârvu era de părere că VIZIUNEA ARTISTICĂ A PĂRINTELUI ARSENIE BOCA NU ARE DE-A FACE CU TRADIŢIA artei Sfinţilor Părinţi, dar trebuie tratată ca orice patrimoniu cultural.
„SUNT CONVINS CĂ S-A POCĂIT DE ACELE PICTURI” [CLAR….]

Între picturile care au stârnit discuţii sunt şi SCENA CĂLUGĂRULUI RĂSTIGNIT, CE PARE A AVEA CHIPUL părintelui Arsenie Boca, LA FEL PICTURA CU SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, în pronaosul bisericii.

CĂLUGĂRII DE LA MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ AU DEZVĂLUIT RECENT că părintele Iustin Pârvu a fost întrebat de mai multe ori de pelerini şi de ucenicii săi despre simbolistica picturii lui Arsenie Boca de la Drăgănescu. Răspunsurile duhovnicului din Moldova au fost PUBLICATE PE SITE-UL OFICIAL AL MĂNĂSTIRII, manastirea.petru-voda.ro.

„Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar ESTE O GREŞEALĂ pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă  [..?..!.?…..!] a faptelor lui bune din restul vieţii sale. SUNT CONVINS CĂ S-A POCĂIT de acele picturi, DAR N-A MAI FOST VREME SĂ SCHIMBE CEVA” […….! ], a explicat duhovnicul de la Petru Vodă IEŞIREA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA DIN CANOANELE PICTURII BISERICEŞTI bizantine.

Ucencii părintelui Iustin au remarcat că interiorul realizat de Arsenie Boca SEAMĂNĂ CU PICTURA POST-MODERNĂ din America şi Rusia anilor 50.

Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care N-O PUTEM INCLUDE ÎN TRADIŢIA ORTODOXĂ, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist”, a precizat părintele Iustin.

Întrebat de ce părintele Arsenie Boca ŞI-A PICTAT PROPRIUL CHIP în icoanele sfinţilor de la Drăgănescu, stareţul mănăstirii Petru Vodă a răspuns:

„NEPUTINŢA LUI CA ARTIST [VEDETI MAI JOS C-A FACUT ŞI “PUI” LA  FEL DE “NEPUTINCIOSI”]. Foarte mulţi iconari fac această greşeală inconştientă.

O interpretare asemănătoare o dă şi PĂRINTELE IOAN TUDORACHE, CEL CARE I-A FOST UCENIC LUI ARSENIE BOCA TIMP DE OPT ANI la Atelierul de Pictură al Institutului Biblic al Patriarhiei Române.

„Părintele a pus şi chipul său în unele picturi, nu intenţionat, pentru că pictorii aşa fac întotdeauna, pictează chipul lor în icoane sau în portretele pe care le fac, fără să-şi dea seama. Aceasta este o lege a pictorilor pe care noi o ştim. Şi eu am pictat icoane şi biserici în ţară aceasta şi ştiu că întotdeauna îmi puneam chiar şi CHIPUL MEU în acele icoane, fără să-mi dau seama”, declara părintele Tudorache într-un interviu pentru portalul crestinortodox.ro.
http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/duhovnicul-iustin-parvu-despre-pictura-arsenie-boca-biserica-draganescu-este-greseala-dumnezeu-i-a-iertat-o-1_56697b967d919ed50e15caa5/index.html

zosin__m671c5540

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s