rapcea.ro – Eminescu pictat la Draganescu

Eminescu, sub denumirea de Sfântul Mucenic Hrizant din Alexandria. Să fie oare un apropos la o încarnare trecută de-a lui Eminescu ?!
20151028_150104.jpg
Stau strâmb și mă întreb drept: dacă peste 50 de ani va exista un curent mistico-miraculos ce va da naștere unui cult al gurului Gregorian Bivolaru, Biserica va organiza pelerinaje la mormântul și “chilia” acestuia ?! Că și Bivolaru e creștin de-al nostru, botezat în cristelniță de preotul din Tărtășești, de unde s-a născut, și el citește gândurile (când are ochelarii la ochi, că e cam miop și nu le vede fără ei), și el a dat naștere unei emulații pline de profeții, și el a făcut veritabile “miracole” (în special cu femeile). Și mai are și poze de tinerețe alături de preafericitul Patriarh Daniel și Părintele Stăniloaie. Așa că, de ce nu ?
 
Părintele Arsenie Boca nu este iubit de clerul bisericesc actual. Oriunde întrebi un preot despre el, clatină din cap a îndoială și auzi cuvinte urâte: ba că a fost văjitor, ba că promova ocultismul și psihologia………Însă, chiar dacă îl discreditează, nu îl pot ignora. Și dacă nu îl pot ignora, se folosesc de el. În ce fel ? Simplu: fac bani de pe urma memoriei lui.
 
E o nebunie aici, o atitudine schizoidă. Pe de-o parte îl denigrezi pe furiș pe Sfântul Ardealului, îi refuzi canonizarea …………..dar pe de altă parte îi organizezi pelerinaje la Prislop, la mormânt, la chilie, și la Biserica Drăgănescu, pictată de el.
 
Pentru bucureștenii care circulă pe jos prin centrul capitalei și observă magazinele de obiecte bisericești ce s-au înmulțit mai ceva ca farmaciile în ultimii doi ani, poate părea ciudat cum un călugăr și preot, forțat în ultimii săi ani de viață de către securitate să renunțe la călugărie și preoție, se află în fruntea ofertelor de pelerinaj afișate în vitrinele dughenelor deschise de onor Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.
 
În imaginea de mai jos, fiecare vede ce crede că vede. Eu personal nu am văzut preot ortodox cu haine portocalii (dar aceasta e culoarea picturii originale) cu tunsoarea asta semi-cheală, ce aduce a tunsoare budhistă japoneză, de samurai. Cristelnița are pe ea o cruce care cam aduce cu simbolul tibetan al crucii dublu vajra. Și un ultim detaliu, se pare că preotul (îmbrăcat în negru) stă cumințel și asistă la taina botezului din lateral, de lângă familie. Ce or fi însemnând oare toate acestea !? Să fi văzut oare părintele o simbioză între budhism și creștinism ?!
20151028_145723.jpg
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s