Toti oamenii lui bOCA

Parintele staret Irineu Duvlea mi-a relatat cum se întâmplasera lucrurile: Manastirea Brâncoveanu alcatuise un raport catre Mitropolia Ardealului din Sibiu. Relatez din acest raport:

“… în ziua de 21 noiembrie 1995, în jurul orei 16.20 a sosit la Manastirea Sâmbata parintele (EPISCOP DIN 2001) Daniil Stanescu, maica stareta Pavelaida Munteanu si soferul Ion de la Manastirea Prislop, Judetul Hunedoara din Eparhia Aradului, cu un autoturism tip Alfa Romeo culoare gri. Dupa ce au coborât din masina, au mers direct la Cruce – monument ridicat în memoria luptatorilor din Rezistenta Anticomunista din Muntii Fagarasului. Primul dintre vietuitorii manas tirii noastre care a luat contact cu sus-numitii a fost parintele Arhimandrit Ilarion, economul manastirii, caruia i s-a cerut o scara cu intentia ca parintele Daniil sa se urce pe cruce pentru a sterge numele parintelui Arsenie Boca înscris pe aceasta cruce. Parintele Ilarion i-a raspuns ca “avem scara, dar pentru ceea ce intentioneaza sa faca nu o da, dupa care l-a avertizat pe parintele Daniil ca avea porunca sa nu se atinga de cruce si în cazul ca o va face sa anuntam Politia pentru a interveni în vederea protectiei acestui monument”.

De asemenea l-am rugat sa ia legatura cu d-l Gavrila, cel care a initiat ridicarea acestei cruci, si cu ÎPS voastra pentru rezolvarea acestei probleme pe cale ierarhica.

Maica Stareta Pavelaida a înteles si l-a rugat pe parintele Daniil sa renunte si sa obtina aprobarea oficiala. Parintele Daniil nu a vrut sa asculte sfatul maicii starete motivând ca are porunca de la asa-zisa maica Zamfira (Julieta) sa nu plece de la Sâmbata pâna nu va sterge de pe cruce numele parintelui Arsenie. Netinând cont de interventia noastra pe cale pasnica, a luat ciocanul din masina lor si, cu sfidare si obraznicie fata de toti cei care au încercat sa dialogheze, a urcat pe Sfânta Cruce si a spart locul unde era înscris numele parintelui Arsenie Boca afirmând ca duhul parintelui Arsenie i-a spus sa vina la Sâmbata sa stearga numele sau de pe cruce, iar dupa ce a sters numele a spus ca acum duhul parintelui Arsenie se simte linistit.

La întoarcerea sa spre manastirea Prislop a fost oprit de catre Politie la Sibiu, unde i s-a luat o declaratie.

A doua zi, 22 noiembrie, au venit de la Politia Voila si au constatat cele întâmplate alcatuind un proces verbal de constatare.

Noi, staretul manastirii împreuna cu Obstea de la Sâmbata înaintam ÎPS voastre protestul nostru în legatura cu cele întâmplate chiar în ziua intrarii Maicii Domnului în biserica, care ne-a produs o adânca mâhnire si tulburare în suflete.

Va rugam sa luati act de protestul, supararea si dezaprobarea noastra, urmând a lua masurile pe care le veti considera necesare, spre linistea, ordinea si disciplina în cadrul vietii monahale si ferirea numelui Manastirii Brâncoveanu de amenintari, defaimari si denigrari din partea oricarei persoane implicate în aceasta fapta iresponsabila.

Însotim protestul nostru cu semnaturile membrilor Consiliului Duhovnicesc al Manastirii.

Staret Irineu Duvlea, Arh. Econom Arh. S. Protos, Ilarion Urs Lucian Ieromonah Coroi Pahomie Ierodiaconi Matei, Calinic, Casian, Iustinian, Ieronim”http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mart45_64/igavrila_ogoranu/brazii/docs/cap12.htm

 

Noi renuntam sa ne judecam cu niste nebuni, fie ei fete bisericesti, în fata unor instante judecatoresti straine de biserica, lasând la latitudinea ierarhiei bisericesti rezolvarea acestei profanari cum va crede de cuviinta. Dupa cum am fost informati, calugarul Daniil a fost pedepsit sa refaca numele de pe cruce, lucru care pâna în prezent nu s-a împlinit, crucea ramânând în continuare cu spartura în tulpina ei, în locul cel mai de seama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s