transcript Par. Adrian Fageteanu

transcriptul https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/05/audio-parintele-adrian-fageteanu-despre-parintele-arsenie-boca-despre-miscarea-legionara-despre-veronica-de-la-vladimiresti-si-alte-amintiri-din-viata-sa/

Eu, ca elev, mergeam foarte des la Rarău, la Sfânta Mănăstire – la Rarău…, şi mai mergeam undeva: mergeam la Sâmbăta de Sus, unde era părintele Buca…, Arsenie! Atât de mult mi-a plăcut el cum predica, încât eu vindeam şi ghiozdanul de cărţi, şi mănuşile şi fularul la Braşov ca s-am bani de drum pentru mers la Sâmbăta. Într-o zi ajung acolo puţin cam târziu ( adică cu alt tren, decât cel care venea devreme); şi ajungând târziu n-am mai îndrăznit să intru la mănăstire. M-am dus la “hotelul fân”, am dormit acolo, dimineaţa m-am scuturat de praf, de fân, de tot ce-aveam (este-acolo un pârâu – m-am spălat) şi m-am dus la biserică. Era.. încă-abea răsărea soarele. După un timp văd că intră şi Părintele…. ce bucurie-am avut! Şi el s-a-nchinat la iconostas şi tot se uita-n urmă să vadă dacă mai intră cineva s-aprindă candelele (ca el să poată să se roage, trebuia să vina altcineva să aprindă candelele). Întoarce capu-ntoarce… vede că nu venea nimeni. Deodată se deschide uşa şi intră o femeie. Şi el spune- „Marie, de unde această obrăzncie, să intri de hramul…, la cea mai sfântă prăznuire a noastră ca mănăstire…, în biserică, când tu toată noaptea te-ai destrăbalat cu Simion”. Eu am rămas uimit. Adică un om care n-a aflat de la nimeni şi el ştie  – nu-i clarvăzator? Vă-ntreb? [Răspuns – da, da, da]. Femeia a-nceput să plânga, a vrut să s-apropie să-i spuie că vrea să se spovedească. El spune “Acuma nu, eu trebuie să ma rog pentru hram”, nu ? „N-am timp de spovadă”. Dar mie mi-a intrat în cap: “clarvăzator – clarvăzator – clarvăzator”… Şi la un moment dat (n-am ştiut dacă-i de la diavolul, sau de la sine mi-a venit), mi-a venit un duh: stai puţin, când fariseii au adus femeia aceea acuzată de adulter şi au spus „Moise ne-a poruncit s-o ucidem cu pietre”… Mântuitorul niciodată n-a vădit păcate; n-a vrut nici pe Iuda să-l dezvăluie (decât la insistenţele lui Ioan, nu?). Niciodată… Ştiţi că poporul s-a frământat aşa “De unde, de unde ştie Părintele; de unde ştie Parintele”; ei, deci dumneavoastră de unde spuneţi, de unde ştia?
[Răspuns: Vă-ntrebam pe dvs., de unde spuneţi că ştia?] Eu nu vă spun… (râsete) [Răspuns: I-a aratat duhul]  Mântuitorul nu vădea pacatele! Le-a spus acelora “Care-i fără de păcat să arunce piatra”, nu?
[Întrebare: oare conştiinta ei era-ncărcată?] Conştiinţa ei sigur că era-ncarcată, dacă ea a cerut să se spovedeasca, nu?
[Întrebare: Diavolul i-a aratat?] Da! Pentru că diavolul a-ndemnat-o; ea… venise şi ea târziu, în gară, şi stătea pe-o bancă (pe urm-am aflat eu, mai târziu, de la ea acest lucru), şi unul i-a spus “Măi, nu mai merge la mănăstire, uite, vino la mine că am 3 camere, în casă…, într-una dorm eu cu soţia, şi dumneata dormi în alta cameră”…, nu?. Şi ea a crezut. Şi când a ajuns acolo, soţia nu era. Şi …
[Întrebare: Şi atunci Părintele Arsenie.. Despre Părintele Arsenie ne mai povestiti ceva? Despre parintele Bca  ] N-aş vrea, dar dacă mă siliţi, atuncea: Părintele Arsenie Boca era un om superior . Din toate punctele de vedere – şi ca monah, şi ca pictor, şi ca om, şi ca toate…– aşa cum era Solomon înainte de a fi alintat de împărăteasa din Shaba… Deci Solomon n-a murit atât de sfânt cum era la-nceput. [Răspuns: A avut multe neveste, a avut multe soţii] Multe sotii [Răspuns: Sute, Sute] S-a destrăbălat fără soţie, a curvit cu multe, şi asta l-a dus la mândrie şi la iad – cu toate-a curvit.
Aşa că parintele boca ar fi fost sfânt dacă nu era Maica Zamfira. Maica Zamfira nu l-a iubit numai cu sufletul, şi cu inima, ci l-a canonizat cu puterea ei „extraterestră” pe care-o avea între picioare. M-aţi inteles. DA? Să va spun acuma,… vă explic de ce:
Orice pictor din lume  are voie să-şi aleagă model. Cel mai  mare pictor cine-a fost ? Leonardo DaVinci. Ştiti istoria lui? Cred că da… Primul ce-a pictat el,  a pictat pe ucenicul cel iubit – pe Ioan.
Pentru c-a găsit un copil atât de curat, atât de sincer… pentru că nu numai că pe toţi îi iubea, dar era capabil să facă orice – cu sinceritate, nu pentru bani sau pentru alte interese. Deci a găsit în firea lui în privirea, în toată ţinuta lui şi-n sufletul lui – cel mai potrivit model pentru Ioan. Da?
După mulţi ani (… el pe urmă a pictat pe apostoli, pe Mântuitorul)… n-a găsit nicăieri model pentru Iuda – lui îi trebuia un model în care să fie şi viclenie, şi răutate, şi dispret, şi totate- n-a gasit. N-a gasit, n-a gasit! Într-o vară când era caniculă ca la Bucureşti, el umbla prin oraş, i-a fost o sete mare; prin toate locurile vedea: „VIN BUN”, „BERE BUNA” „ŢUICĂ BUNĂ” (nu ştiu cum se spune la băuturi) – şi vede un han unde spune „CEA MAI BUNĂ BĂUTURĂ DIN ŢARA”. El intră, dar nu voia decat…  o limonada sau un ceai rece; i-era sete dar nu voia o băutura d-asta… Şi hangiul se răsteşte la el „Îţi baţi joc de firma noastră? Aici scrie „CEA MAI BUNĂ BĂUTURĂ”, „CEL MAI BUN VIN”, nu ce spui dumneata, ceai sau limonadă…
El îi dă dreptate, „Ai dreptate domnule, dar… dar mie mi-e sete…”. Dar deodată, de la o masă se-aude: „Criminalule, îţi baţi joc de firmă, îţi baţi joc de noi toţi… Hoţule, criminalule, bestie”- îl face-n toate felurile.
Se gândeste: „Măi, hangiul are dreptate, dar ăsta ce are cu mine?”– şi se-ntoarce să vadă. „Ce-ai domne’ cu mine” – şi când se-ntoarce vede la el şi viclenie, şi răutate, şi dispret… – ce căuta el ! Şi se duce la el: „Nu te supăra dumneata, eu sunt pictor, îţi plătesc atâţia bani, aur, pentru fiecare ceas”. Bine. Vine-acolo, pozează…, şi deodată îl trozneşte plânsul. „Ţi-e rău? poate-ai băut prea mult, te duc la doctor…, ţie-e rău? Ce te doare, ce te doare?” . „Nu mă doare nimic; eu sunt cel care-a pozat cand eram copil…!. Si beţia în ce hal m-a adus acum [Răspuns: Extraordinar!]
N-o ştiţi p-asta? Păi e scrisa în toate biografiile.. Aşa a făcut Zamfira din Părintele. Pentru că Părintele când a pictat biserica de la… ştii de unde… de la Drăgănescu – e pictura cea mai frumoasă şi mai româneasca, nu?
Dar Maica Zamfira i-a băgat în cap “Nu trebuie să iei model pe altul, pentru că Iisus a fost cel mai frumos din lume, şi tu eşti cel mai frumos din lume”. Băgându-i în cap asta – „cel mai frumos din lume–”, el n-a mai luat model altă persoană ca să picteze pe Mântuitorul, ci s-a uitat în oglindă şi-a spus: „dacă Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea Lui, l-a făcut pe Iisus după chipul şi asemănarea mea”, nu? Aşa-i îngăduit unui pictor ? [Răspuns: Nu. E trufie, e mândrie]. Să crezi tu că eşti cel mai frumos model din lume…., cum spune Maica nu cu inima din piept şi cu sufletul din piept ci cu cel dintre picioare.
Şi iară-au canonizat acatiste, paraclise, icoane făcute…  maicile-aprind candele la el, se roagă la el; când mergi la Prislop, te trimite maica nu la duhovnic să te spovedeşti: „Du-te la mormânt”
[Întrebare: Este normal,. Părinte?] Ei, cum poate să fie normal aşa ceva? …
…V-am spus că nu-mi place să vă spun adevărul, dar dacă m-aţi silit [Răspuns: Ne iertaţi şi mulţumim].

Advertisements

One thought on “transcript Par. Adrian Fageteanu

 1. https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/05/audio-parintele-adrian-fageteanu-despre-parintele-arsenie-boca-despre-miscarea-legionara-despre-veronica-de-la-vladimiresti-si-alte-amintiri-din-viata-sa/comment-page-1/#comment-294923 <> NOTA NOASTRA – ANTERIOR << el said, on decembrie 7, 2015 at 12:43 pm – daca poporul era mai credincios NU CADEA in capcana INSELARII boca, boca e una din cirese [de pe tort] dar care acum SMINTESTE MAI MULT ca altele mintea unui popor lipit de materie ca viermele de gunoiul lui si a carui „evlavie” este setea lui de circ, de „semne si minuni” , de „hocus-pocus-preparatus” de pomanagii care vor sa fie ajutati ( ca NU cele duhovnicesti vor ei) FARA nici un efort din partea lor si de care semne si minuni si ajutoare DRACII si CIRACII lor sunt atat de generosi sa le daruiasca IN SCHIMBUL INCHINARII LA DIAVOL!!
  insetat de „profetii” gen baba Omida si vise de marire a neamului si viitor stralucit ! Asta e poporul NEASCULTATOR si OBRAZNIC cu Duhovnicii dati lui de Dumnezeu dar alergand cu limbile scoase dupa INSELATUL boca, si umpland de veninoase bale si ura pe cei care i-ar atrage luarea aminte ca GRESESTE MORTAL !
  […] CE FACETI VOI ? : ziceti ” De ce au aparut inregistrarile despre cat de inselat era „sfantul asta” dupa moartea lor? De ce in timpul vietii nu au anuntat poporul de marea inselare, si nu au facut ceva mai radical in sensul asta? doar au vorbit in particular? De ce cand aud felul acela de vorbit batjocoritor si barfitor, fara ca sa fi citit cartile inselatului, sau sa il fi cunoscut, doar din auzite nu imi inspira incredere.”________ BARFITI Duhovnicii Neamului, dati […] in ei ca ar fi „gelosi” pe jucarica dracilor bubulica bOCA !!! Ca au fost „nepolitcosi” sau mai rau vezi cum il barfeste […] aldea pe Parintele Arsenie Papacioc.

  DE CE n-au anuntat poporul strigi tu scotand ca viermele capul din canalul tau de murdarie ca sa arunci cu ea inspre Parinti?

  […] AU VORBIT si inca MULTORA , …pana SI MIE . TOTI ucenicii Parintelui Cleopa STIU pararea lui , Parintele Iachint si AZI marturiseste in Athos, acesti Parinti au vorbit atunci CU CEI CAR AUZISERA si se interesau, nu cu cei care peste vreo 20 ani scotand capetele din cur se vor trezi fanii ferventi ai lui bOCA.
  CINE i.a intrebat in conferinte si interviuiri pe acesti Parinti despre VRAJITORUL maruntel boca si NU au raspusn ei???? Sau daca voi nu aveati interese TREBUIA sa va lamureasca IN AVANS cumva? sa vorbeasca NEINTREBATI despre eventualele voastre interese smintite?

  Pe Parintela Antim al carui intreviu l-a publicat Scaccsiv aici DE CE nu l-au intrebat pe langa tema importanata a actelor cu cip si cnp ce parare are el SI DESPRE INSELATUL boca? Si ai fi auzit CE MARTURISESTE Parintele Antim

  baaai Riko triko, voi stati […] in fata televizorului, rasfatati, plini de desfatari si …….asa luati la intrebari si la raspundere pe Duhovnicici Neamului . ca …DE CE NU au lamurit ei problema ATUNCI ??
  CAND […]? CAND NU STIA NIMENI de bubulica boca jucaria dracilor?

  cand […] astia care rag acum din gura de sarpe azi apologia INSELATULUI boca si JUDECA/CRITICA NERESPECTUOS Duhovnicii Neamului stateau […] si se ocupau cu cele LUMESTI de care sunt PUTREZI ei si azi? Cand HABAR NU aveau de bOCA….si acum s-au trezit si ei in marele val de SMINTITI si dau din limbi?

  e bine ATUNCI Parintii acestia AU VORBIT , dar DOAR CUI s.a interesat? Tu UNDE erai atunci triki-miki care acum te dai „intelept” si ii iei la raspundere? unde erai, la gradinita iar ei la discoteci sau cu „fetitele” la agatat „duhovniceste”???

  Ei bine acesti Parinti au judecat inca de atunci pe bOCA ca MARUNTZEL prea INSIGNIFINAT si prea MURDAR ca sa dea toate detaliile despre INFRICOSATOAREA LUI CADERE.

  iar cei cu care au vorbit ei MARTURISESC AZI si voi intai ii banuiti de falsificari, apoi incepeti sa caraiti ca tot Duhovnicii sunt de vina ca nu au prevazut TOATE SMINTELILE si INSELARILE din mintile voastre ajuns WC-ul DRACILOR ! <<

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s