bOCA se juca cu focul

“Se povestea ca odata, in timpul rugaciunilor sale solitare din biserica, parintelui i se stinsese lumanarea. Atunci SE DUSESE LA O ALTA LUMANARE, LUASE FLACARA PE DEGETUL MIC SI-SI APRINSESE LUMANAREA STINSA. Cine il vazuse, spusese peste tot, in manastire, dar Parintelui nu-i fusese pe plac aceasta popularizare a intamplarii.” SURSA: Aspazia Otel Petrescu – Noaptea de inviere la Manastirea Sambata – “Flacara vie” http://www.formula-as.ro/2010/946/spiritualitate-39/aspazia-otel-petrescu-parca-l-as-fi-intalnit-pe-iisus-13153 ; ANTERIOR:
“Dupa Deniile din Joia Mare, Parintele m-a invitat, alaturi de Zorica [LATCU- Maica Teodosia], sa iau parte la masa care se lua in trapeza, la miezul noptii, dupa care calugarii intrau in post negru, pana la Inviere. Era o noapte cum rar mi-a fost dat sa vad. Natura se zbuciuma innebunita, cantand un Prohod pentru Cel pus in mormant. Intunericul era in jurul nostru ca o pacura groasa. Salciile suspinau si oftau din greu, sub rafalele nemiloase de vant, maturand cu plete verzi prundisul aleilor
Cei care eram acolo, in acel moment, trebuia sa strabatem aleea care lega biserica de arhondaric. Cum intunericul era de nepatruns, Parintele ARSENIE A LUAT O LUMANARE GROASA, DINTR-UN SFESNIC, SI A PORNIT IN FATA CONVOIULUI. Toti din convoi eram cu ochii pe lumanarea Parintelui, pe care o tinea in lateral, departata de dansul. PALELE DE VANT PUTERNIC O LUAU IN PRIMIRE, II INVARTEJEAU FLACARA IN TOATE PARTILE. CURGEA UNEORI IN JOS, O LUA IN LATERAL, CAND IN STANGA, CAND IN DREAPTA, IAR ALTE ORI SE INALTA NEFIRESC DE MULT IN SUS, INSA NU SE STINGEA. Priveam fascinata lumanarea, calcand tot aiurea, pandind clipa cand aceasta se va stinge, insa acest lucru nu s-a intamplat. Zorica mi-a soptit, la un moment dat: “Este ca in poezia mea, “Rapire”: Atat era cararea de fierbinte/ Ca tainic gand imi staruia in minte/ Sa nu-mi atarne haina jos, in jar…”.
MA MIRAM CUM DE FACEA PARINTELE ACEA DEMONSTRATIE A PUTERILOR SALE, DEOARECE, DE OBICEI, SE FEREA DE ASEMENEA LUCRURI.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s