PETRU-VODA INSISTA

Comentariul meu la interviul publicat de

manastirea.petru-voda.ro/2015/12/01/parintele-justin-despre-pictura-parintelui-arsenie-boca/

 

Spun dansii :  

CU ANI ÎN URMĂ câţiva dintre noi l-am întrebat pe Părintele Justin despre Părintele Arsenie Boca câteva lucruri care ne nedumereau.

Comentariul meu : – CAM CAT DE MULTI, SI CATI MAI ASTEPTATI?

 • Nu am fost singurii, MULTĂ LUME A ÎNTREBAT şi a primit RĂSPUNS DUPĂ PUTEREA FIECĂRUIA.

Comentariul meu : – CAM CAT DE MULTA LUME-NTREBA? SI CARE- AVEA PUTERI MAI MARI CE FACEA?

 • În deliberările pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au apărut foarte multe mărturii, atît despre LUCRĂRILE DUMNEZEIEŞTI săvîrşite în vieţile oamenilor prin credinţa sa, cît şi CONTESTĂRI ÎNVERŞUNATE.

Comentariul meu : – CLAR, LUCRĂRILE ERAU DUMNEZEIEŞTI; CONTESTĂRI ÎNVERŞUNATE… ORTODOXIA NU MERITA DECAT C ALM SI LINISTE, NU-I ASA? MAI ALES CAND PAR. JUSTIN DADEA ALARMA CA VINE ANTIHRIST, NOI STAM CALM

 • MĂNĂSTIREA NOASTRĂ NU ARE O OPINIE unilaterală despre un subiect atît de complex precum viaţa, personalitatea şi activitatea Părintelui Arsenie Boca, însă ne vom aduce, încet încet, şi noi CONTRIBUŢIA DE MĂRTURII, în măsura în care NE VA LUMINA DUMNEZEU.

Comentariul meu : – SIGUR SANTETI MĂNĂSTIRE? “CONTRIBUŢIA DE MĂRTURII” MAI BINE FACETI-O DE INDRUMARE

 • DEOCAMDATĂ ÎNSĂ NU NE EXPRIMĂM nicidecum opiniile şi MĂRTURIILE NOASTRE PERSONALE, ci numai ceea ce ne-a răspuns Părintele Justin.

Comentariul meu : – STATI LINISTITI, CA M,AI AVETI TIMP… ASA SPUNEA SI PAR. JUSTIN, SA STAM LINISTITI… SA VINA SI CANONIZAREA PESTE NOI, SAU ANTIHRISTUL, SAU AMBII – MILA DOMNULUI

 • RĂSPUNSURILE CUVIOŞIEI SALE SUNT ÎN NUMĂR MARE, date multora dintre ucenicii şi ucenicele sale. Redăm DOAR CÎTEVA, PENTRU ÎNCEPUT

Comentariul meu : – E BINE DE STIUT CA TACETI PENTRU MULTE

 

 • Întrebare: CARE SUNT SCRIERILE autentice ale Părintelui Arsenie, şi CUM SĂ LE DIFERENŢIEM DE SUTELE DE SCRIERI care i se atribuie? Fiindcă nu poate fi judecată ortodoxia cugetării cuiva pe textele altcuiva.

Comentariul meu : – PAI SI VOI ACU VA-NTEBATI CE-ATI PUBLICAT SI DE CE ? SI BANI LUATI DE LA FENOMEN, NU?

 • Răspuns: CĂRŢILE SCRISE DE PĂRINTELE ARSENIE SUNT NUMAI DOUĂ: Cărarea Împărăţiei şi Cuvinte vii. Restul sunt probabil compilaţii alcătuite de alte persoane, modificate sau cu totul inventate de aceia. ORTODOXIA PĂRINTELUI ARSENIE SE POATE CĂUTA ÎN CELE DOUĂ CĂRŢI ALE SALE.

Comentariul meu : – MAI SUNT SI ALTE MANUSCRISE, CHIAR IN ACEEASI COLECTIE CU CELE DOUA, SI ALTELE OLOGRAFE.

 • Întrebare: CUM SE EXPLICĂ MULŢIMEA ERORILOR din erminia picturii de la Drăgănescu?

Comentariul meu : – ERORI, SPUI? SI-S MULTE, NU?

 • Răspuns: DRĂGĂNESCU ESTE O EXPRESIE A ARTISTULUI.

Comentariul meu : – DAAA, CLAR, ARTIST EMERIT, SI EXPRESIONIST

 • DAR ESTE O GREŞEALĂ pe care DUMNEZEU I-A IERTAT-O, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale.

Comentariul meu : –“ESTE O GREŞEALĂ” – MACAR SUNTEM DE ACORD. SI SRTII MATA CA DUMNEZEU I-A IERTAT-O

 • SUNT CONVINS CĂ S-A POCĂIT de acele picturi, Dar N-A MAI FOST VREME SĂ SCHIMBE CEVA.

Comentariul meu : – PE CE NE BAZAM CA S-A POCAIT, SI CA VOIA SA SCHIMBE DAR N-A PUTUT? SI DE CE SA SPUI ASTA LA MUULTA LUME, IN PRIVAT? AVEM SCRISORI CU EREZII DIN ULTIMII ANI AI LUI, SI STIM C-A REPICTAT EREZIILE CA SE STERSESERA DE LA LUMANARI – STIM SI CINE I LE-A REAMINTIT CA LE UIITASE (E-N CARTRILE DE LE EDITATI VOI ACOLO)

 • Întrebare: Deci pictura de la Drăgănescu NU REFLECTĂ GÂNDIREA DOGMATICĂ a Părintelui Arsenie? SEAMĂNĂ PERFECT CU PICTURA POST-MODERNĂ din America şi Rusia anilor 50!

Comentariul meu : – BA DA, REFLECTĂ GÂNDIREA LUI “DOGMATICĂ” SI A CUI SLUJEA. SI NU “SEAMĂNĂ PERFECT”, CI CHIAR ESTE PICTURA POST-MODERNĂ –ADICA NU ORTODOXA

 • Răspuns: Faptele lui, minunile lui, puterea lui Hristos din el, credinţa lui reflectă gândirea dogmatică a Părintelui Arsenie.

Comentariul meu : – SCHIMBAREA SUBIECTULUI –ASA O SA FACA UNII SI-N FATZA LUI DUMNEZEU PE TALERUL DE JUDECATA

 • Nu pictura de la Drăgănescu, care ESTE CU TOTUL APARTE FAŢĂ DE PREDANIA ICONOGRAFICĂ ORTODOXĂ şi pe care N-O PUTEM INCLUDE ÎN TRADIŢIA ORTODOXĂ, fiindcă este o ARTĂ ÎNSCRISĂ ÎN CURENTUL ACESTA POST-MODERNIST.

Comentariul meu : – SA SPUNA UNII LA JUDECATA SI ASTEA – SA SE VADA CA STIU PENTRU CE SUNTETI ACOLO

 • E PUR ŞI SIMPLU O LATURĂ A ARTIŞTILOR DIN EI, NECANONICĂ, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste LUCRURI NECANONICE, pentru mărimea dragostei lor faţă de El.

Comentariul meu : – CE-I ASA “PUR”, SI CE-I ASA “SIMPLU”, SI CE-I AIA “ARTIST” PE ZIDURILE BISERICII? SI DE CE SE SPUNE “NECANONICE” E DOUA ORI , CA NOI UNII AM INTELES DIN PRIMA

 • Întrebare: Şi cum să ne raportăm deci faţă de UNICITATEA aceasta a picturii de la Drăgănescu?

Comentariul meu : – DACA-I “UNIC”, NU-I CA NIMIC ALTCEVA – MAI ALES CA CELE ORTODOXE. ADICA NU-I ORODOX, ASA CA VEZI CUM TE RAPORTERZI, NU MAI INTREBA CA CINE STIE CE RASPUNS PRIMESTI

 • Răspuns: Ca faţă de orice PATRIMONIU CULTURAL, dar NU POATE FI INTEGRAT ÎN TRADIŢIA ARTEI PATRISTICE.

Comentariul meu : – “CULTURA”, IN BISERICA/.. SA FIE LA UNII… SI MAI SI ZICI CA “NU-I ARTA PATRISTICA”. DAR DE CE “PATRIMONIU” IN LUMEA ASTA SI NU-N IAD?

 • parte a poeziei lui Radu Gyr este diferită de atitudinea ortodoxă, canonică, dar EXISTENŢA ACELOR poezii NU ÎNSEAMNĂ CĂ Gyr NU ERA ORTODOX.

Comentariul meu : – DA BA, ASTA INSEAMNA – SI MAI INSEAMNA CA UNII SE CRED ORTODOCSI CU JUMATATE DE NORMA

 • Întrebare: Dar de ce sunt aşa de vehemenţi unii Părinţi împotriva Părintelui Arsenie?

Comentariul meu : – EU VREAU SA FIU PRIMUL

 • Răspuns: Păi, L-AU JUDECAT ÎNTR-UN ANUME MOMENT şi au rămas la acel moment, NU AU PRIVIT VIAŢA LUI ÎN ANSAMBLU.

Comentariul meu : – OBSERV O GENERALIZARE IMENSA, CONDESCENDENTA SI SMINTITOARE. IN CE MA PRIVESTE PUTETI VEDEA CA EU AM PRIVIT IN ANSAMBLU. SI–AM VAZUT CA BOCA A SI FOST JUDECAT, ASA NE-A SPUS IISUS: “Cel ce crede in El nu este judecat, iar cel ce nu crede a si fost judecat

 • Întrebare: Unii spun că Părintele Arsenie, cât era în închisoare, s-a dezis de ataşamentul său faţă de doctrina naţionalistă pe care o iubea. Răspuns: DACĂ S-AR FI DEZIS, NU L-AR FI PRIGONIT COMUNIŞTII toată viaţa.

Comentariul meu : – “DACA” SI CU PARCA… STIM SAU NU CE VORBIM? SI VREM SA AFLAM SAU NU DAM CU PAREREA DESI DE-ASTA-L CREDEM SFANT? SI N-AM INTELES CUM L-AU PRIGONIT COMUNISTII, CA NU-N PUSCARIE (A FOST CONDAMNAT ADMINISTRATIV NU FERM, CA MAI JOS DE 3 ANI NU SE DADEA SI EL A FACUT CATEVA LUNI – UN AN) SI NU LA SINAIA SAU LA FILMELE SI RESTAURANTELE FRECVENTATE CU TOVARASELE SALE

 • Întrebare: PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC SPUNE CĂ NU RESPECTA CANOANELE VIEŢUIRII MONAHALE – era apropiat de Maica Stareţă, purta haine mireneşti.

Comentariul meu : – CANOANELE DESPRE VIETUIREA CU FEMEI SUNT MOTIVATE PRIN GRIJA DE A NU SMINTI – UNII LE MAI STIU, CE SA FACEM?

 • Răspuns: ŞI PĂRINTELE ARSENIE (PAPACIOC) E APROPIAT FAŢĂ DE MAICA STAREŢĂ. ŞI EU SUNT APROPIAT DE MAICA STAREŢĂ! (Zâmbeşte)

Comentariul meu : – ATAC LA PERSOANA “MOTIVAT” AIUREA PRIN EXEMPUL PERSONAL

 • DAR CE E IMPORTANT E CĂ O VIAŢĂ ÎN PRIGOANĂ NU SE JUDECĂ LA FEL CU O VIAŢĂ ÎN CARE OMUL ARE LIBERTATE DE MIŞCARE ŞI DE EXPRIMARE.

Comentariul meu : – CINE HOTARASTE “CE E IMPORTANT”? PAI TOCMAI BOCA AVEA LIBERTATE DE MIŞCARE ŞI DE EXPRIMARE MUUULT MAI MARE CA CEI (CAM TOTI, PER TOTAL) DIN MANASTIRI SAU CEI CARE CHIAR AVEAU O “VIAŢĂ ÎN PRIGOANĂ”.

 • Părintele Arsenie Boca N-A ALES DE BUNĂ VOIE SĂ CALCE ANUMITE CANOANE; a fost SILIT DE ÎMPREJURĂRI, LA FEL CA ŞI NOI, CEI DIN ÎNCHISORI.

Comentariul meu : – NU VAD DE UNDE COMPARATIA CU CEI DIN ÎNCHISORI. SI DA, A ALES VIATA ASTA, CA PUTEA SA STEA FARA COMPANIE FEMININA MACAR CA SA NU SMINTEASCA. SI SUNTETI SIGURI CA NU PUTEA SA STEA SI-N MANASTIRE SAU SA ZBOARE ALTUNDEVA? PARINTELE PAPACIOC SPUNE OBSTII DE LA SIHASTRIA CA BOCA S-A LASAT DE CALUGARIE SI DE PREOTIE, IN INCHISOARE.

 • Întrebare: DAR DE CE ŞI-A PICTAT PROPRIUL CHIP ÎN ICOANELE SFINŢILOR? Răspuns: NEPUTINŢA LUI CA ARTIST. Foarte mulţi iconari fac această greşeală inconştientă.

Comentariul meu : – ADICA NE-NCHINAM LUI BOCA PENTRU CA-I ARTIST. OARE DIAVOLUL O FI SI EL ARTIST? DAR “ARTSTII”, SUNT SFINTI SAU MAI FAC SI ALE DIAVOLULUI? DIN “NEPUTINTA”, DESIGUR

 • Răspuns: Este un apostol cu o lucrare uriaşă, care creşte mereu. TOATE GREŞELILE LUI I S-AU IERTAT pentru această lucrare mare, şi NU NUMAI CĂ I S-AU IERTAT, DAR MIJLOCEŞTE pentru iertarea greşelilor noastre.

Comentariul meu : – LE-AU IERTAT UNII, SI LE URMEAZA ALTII. CATIVA NU-S ASA SIGURI CA SI DUMNEZEU E DE ACORD, BA MAI SI-L IAU PE BOCA MIJLOCITOR

 • Întrebare: Şi CE FACEM TOTUŞI CU ACESTE PICTURI NEORTODOXE, că LUMEA LE IA CA DIRECŢIE DE URMAT, le multiplică, etc.?

Comentariul meu : – NU CUMVA SA LE DAM FOC, SA LE URMAM SI VALORIFICAM

 • Răspuns: LE EVITĂM. Icoanele adevărate făcute de Părintele Arsenie sunt OAMENII PE CARE I-A ÎNTORS LA HRISTOS şi la Ortodoxie. Aceia sunt icoanele lui reale. SUNT ŞI UNELE DIN CELE PICTATE, DAR MAI PUŢIN.

Comentariul meu : – CAT DE PUŢIN? OAMENII S-AU ÎNTORS LA HRISTOS SAU LA BOCA? LA ORTODOXIE SAU BOCAIALA SI EREZII DUPA CAPUL LOR SI AL LUI BOCA SI-AL VECINILOR?

 • Întrebare: Dar cu MULŢIMEA de FANATISME şi obiecte de cult care sunt folosite în COMERŢUL ACESTA BISERICESC cu privire la Părintele Arsenie ce e de făcut?

Comentariul meu : – ERAU MULTE CHIAR SI ATUNCI, NU-I ASA? SI-S CHIAR SI-N COMERŢUL BISERICESC, CE SA VEZI… OARE IES SI BANI DE PE ACESTE FANATISME? DAR “FANATISMELE” LE-NCURAJAM DIN INTERES SAU DIN DEZINTERES?

 • Circulă nişte PICTURI PIETISTE, făcute de oameni CREDINCIOŞI, dar tare netalentaţi. Tot felul de tablouri, brăţări, lucruri din acestea. SEAMĂNĂ CU ARTA MONOFIZITĂ, n-au NICI O LEGĂTURĂ CU CEA ORTODOXĂ, Ca Şi Cântarea Bisericească Din Ardeal.

Comentariul meu : – BINE FORMULAT; PIETIST SI MONOFIZIT, NU-I “CAM” CATOLIC SI ERETIC? REIESE CA-I UN GHIVECI IN ROMANIA – BOCA E BUCATARUL SAU INGREDIENT?


Răspuns:
Standardizarea artelor bisericeşti E TREABA IERARHILOR. Noi AVEM DOAR DATORIA să încurajăm arta tradiţională ortodoxă.

Comentariul meu : –“E TREABA IERARHILOR” – TRIST RASPUNS LA O PROFUNDA INTREBARE – SPALARE PE MAINI CA PILAT – CE NU FACE BOCAILA DIN PARINTEL E JUSTIN. NU MAI INTREB DACA-SI FACE SI ALTCINEVA ACEASTA DATORIE DE A MARTURISI ORTODOXIA

 • Întrebare: Cum să ne purtăm faţă de Părintele Arsenie? Răspuns: CU ACEEAŞI EVLAVIE CA FAŢĂ DE TOŢI PĂRINŢII BISERICII ORTODOXE. Nu cu mai multă, dar nici cu mai puţină.

Comentariul meu : – ADICA-AM VORBIT DEGEABA – BOCA E-NTRE PĂRINŢII BISERICII ORTODOXE. SUNA CAM EGALITARIST, ASA O FI SI PE LUMEA CEALALTA?

 • ÎNTREBARE: DAR CUM SĂ NE PURTĂM FAŢĂ DE OAMENII CARE AU PĂRERI EXTREME (pro sau contra) faţă de el? Răspuns: Cum să vă purtaţi? Cu dragoste, măi! Cu dragoste!…

Comentariul meu : – CU BOCAITII PURTATI-VA CU IUBIRE… DAR CU BOCAIALA? PENTRU RASPUNS, MAI CITITI ODATA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s