ANALIZA LUI MIHAI-ANDREI ALDEA

 • „Părintele Arsenie nu putea să greşească (fiind luminat de Duhul Sfânt)”. Absurditate desăvârşită! De Duhul Sfânt au fost luminaţi şi Sfinţii Apostoli, şi tot au mai greşit, au mai fugit, s-au şi lepădat unii… Ceea ce nu îi face nici eretici, nici osândiţi, nici mai puţin sfinţi decât sunt – .

– MAI CITIM BIBLIA SAU DOAR CE NE ZICE MIHAI ANDREI-ALEA? DAR SFINTII PARINTI?

 

 • „Dacă [Părintele Arsenie Boca] a greşit înseamnă că nu este sfânt” (cu variante de tipul „înseamnă că este în iad”). De fapt orice sfânt are şi greşeli, iar Iov spune chiar că şi îngerilor Dumnezeu le găseşte vină (oricât de neînţeleasă ni s-ar părea nouă această idee). Asta nu înseamnă că îngerii încetează a mai fi îngeri, sau sfinţii trec deodată în iad, pentru că am aflat noi că au greşeli.
 • DAR CU INGERII CE-ARE? CRED CA-I CONFUNDA CU DIAVOLII, nestiind ca li sa zis “SA STAM DREPTI” si ca asa stau

 

 • „Dacă nu îl cinsteşti pe Părintele Arsenie Boca te duci în Iad”, cu completarea la fel de extremistă „Dacă îl cinsteşti pe Părintele Arsenie Boca te duci în Iad”. Sunt milioane de sfinţi şi nu este posibilă o cinstire (cultică) nominală a fiecăruia dintre ei.

– AUTORUL SA CINSTEASCA PE CINE VREA (SAU NU), CA TOT ACOLO MERGE

 

 • Atâta vreme cât nu a fost osândit de vreun sinod, a crede că cei care îl cinstesc sunt rătăciţi este foarte greşit.

– PARIEZI PE ZUFLETUL TAU? DAR PE-AL ALTUIA? (vedeti imediat mai jos ca nu pariaza…)

 

 • Desigur, există situaţii în care a cinsti sau a nu cinsti pe un sfânt te poate duce în iad. De exemplu, dacă cineva îl cinsteşte pe Sfântul Apostol Petru pentru lepădarea lui, crezând că este un lucru bun, are toate şansele să se osândească (ferească Dumnezeu!). Aşa cum cineva care nu îl cinsteşte exact din această pricină iarăşi se află pe o cale greşită.

– TIPUL ARE PROBLEME CU PERIODIZAREA; SPERAM CA STIE CAND A SCRIS Sfântul Apostol Petru BIBLIA, INAINTE SAU DUPA

 

 • Pe scurt, a judeca viaţa şi învăţătura unui om este greu.

– PAI STAI ACASA, CA DUCI SI PE ALTII IN IAD

 

 • Simplismul duce în rătăcire (VB PENTRU TINE), iar radicalismul este un semn clar că deja suntem în afara Căii lui Dumnezeu. (TU MAI STII PE CATE CAI MERGI?)

 

 • Deci, voi folosi această broşură, foarte răspândită astăzi – „Fenomenul Arsenie Boca” – deoarece sintetizează majoritatea acuzaţiilor aduse Părintelui Arsenie Boca.

– NU-I DECAT CATE CEVA ACOLO – IA SI CAUTA, DACA SPUI CA NIMENI NU-I INFAILIBIL. SAU NU TE REFERI LA TINE?

 

 • Ţin să menţionez aici o serie de informaţii şi afirmaţii ştiinţifice făcute de Părintele Arsenie Boca şi pe care cercetări ulterioare le-au infirmat. Aceste afirmaţii şi informaţii ştiinţifice greşite sunt fireşti pentru fiecare epocă a cunoaşterii umane – nu pot fi invocate cele ale Părintelui Arsenie Boca împotriva sa.

– PAI MERGI TU DUPA EL ATUNCI – CA ZICI CA E FIRESC; SI FA SI BANI DE PE URMA LUI

 

 • Pe de altă parte însă – şi trebuie să spunem asta – ele ne arată şi că orice om poate greşi, inclusiv Părintele Arsenie Boca, dar şi că trebuie cernut totul, după cum ne porunceşte Legea lui Dumnezeu (cercetaţi toate, ţineţi ce este bine)

– PAI CERCETEAZA, DACA CREZI CE REPRODUCI DIN BIBLIE

 

 • Refuză să-i acorde persoanei despre care vorbeşte chiar şi titlul de „preot” („ucenicilor lui A. Boca” este una dintre exprimări), foloseşte expresia „idolul lor” (adică Părintele Arsenie Boca) – o dublă insultă, cu atât mai gravă cu cât este lipsită de orice argumentaţie iniţială – etc.; Mi-aş dori să putem trece toţi peste asemenea ispite.

– AM INTELES, ESTI LINGVIST. SI CAM ATAT

 

 • „majoritatea ucenicilor lui A. Boca sunt slabi cunoscători ai dogmelor ortodoxe, şi sunt necunoscători ai spiritualităţii practice a Sfinţilor Părinţi” (p. 3) – starea ucenicilor nu mărturiseşte automat şi general starea învăţătorului.

– PAI ASTA SPUI SI TU, SI CHIAR MAI RAU, TOT LA INCEPUT

 

 • Părintele Arsenie Boca ar fi fost (prea) mândru (p. 3-6 ş.a.)- exprimările textului în această privinţă sunt şi multe şi, adesea, gratuit insultătoare, nu le-am reprodus ca atare. Afirmaţii atribuite Părintelui Arsenie Boca de către diferiţi martori şi referitoare la puterea rugăciunii sale sau adâncimea legăturii sale cu Dumnezeu.

– VA TREBUI SA TE DECIZI CE-I ADEVARAT SI CE NU, SI APOI SA VB. DAR CAND SUNT ATATEA MARTURII SI PENTRU ELE EXISTA FENOMENUL, POATE LE CERCETEZI

 

 • Avem într-adevăr în Patericul egiptean, invocat în „Fenomenul Arsenie Boca” sfinţi care „după o viaţă de nevoinţă cereau pe patul de moarte timp de pocăinţă” (op.cit., p.4).

– SI NU FACEAU BINE?

 

 • Dar avem, tot acolo, şi sfinţi care erau siguri de mântuirea lor! Avem sfinţi ce nu făceau minuni văzute, în afara vieţii lor minunate. Dar şi sfinţi care mergeau pe apă, mutau munţii din loc, alungau demonii pe faţă, vindecau bolnavii etc., etc.

– SI CUM STATEAU CU MANDRIA (CA DESPRE ASTA VORBIM)? SE SI LAUDAU CU ACESTEA? SI CE PROMITEAU PENTRU CAND SE VOR MUTA LA CELE VESNICE?

 

 • „Nu pare oare suspect faptul că A. Boca avea atâtea daruri… ?” – Duhul împarte darurile după cum voieşte. Nici lipsa minunilor nu înseamnă lipsa sfinţeniei, nici prezenţa „prea multor minuni” sau daruri.
 • NU E CONDITIE DE CANONIZARE, DAR SE CERE DACA-S MOASTE- DAR EXPLICATI ASTA MULTIMII, VEDETI DACA VA ASCULTA

 

 • Dacă – subliniem, dacă – un om este de la Dumnezeu şi ştie ce daruri a primit şi ce poate face cu ele se prea poate să le amintească atunci când este nevoie. A, dacă un om spune că poate face de la Dumnezeu cutare şi cutare lucru, şi se dovedeşte mereu mincinos, putem spune că este în înşelare.

– HAI CA AJUNGEM UNDEVA; 1. N-ATI FI VRUT SA SPUNA CA NU DE LA DUMNEZEU FACE…. 2. SI CARE-S DOVEZILE CA A POTI SPUNE CA-I IN INSELARE? ASTA DOAR SINODUL DECIDE, DACA L-A CANONIZAT. INTRE TIMP, NE RUGAM LA EL SI NU JUDECAM, DAR CHEMAM LA PRISLOP SI ORIUNDE, CA SA IASA BANUL

 

 • Simplul fapt că un om aminteşte de ceea ce poate face ca să-l ajute pe altul nu-l face mândru. Este ca şi cum ai spune că un medic este prea mândru

– SA TE OPEREZE PE TINE, MAI ALES CA-TI ZICE EL INSUSI CE MINUNAT E. DACA VEI CONTINUA SA PUBLICI ASA CEVA, AM O BANUIALA CA VEI REGRETA CA NU L-AI INTALNIT, ACOLO UNDE VEI MERGE

 

 • „A. Boca [sic!] credea în metempsihoză [reincarnare]” „aflăm de la pr. Papacioc (nu cred că poate fi bănuit de invidie sau bârfă) că A. Boca [sic!] credea în metempsihoză [reincarnare]” Nu am înţeles de ce l-am putea bănui pe Părintele Arsenie Boca de orice, dar pe Părintele Arsenie Papacioc – sau oricare altul – de nimic. După ce criteriu? Ori putem să ne îndoim de oricare dintre duhovnici, ori de niciunul! Este elementar, este logic, este de bun-simţ!

– RAMAI CU ACEST “BUN” SIMT, PRACTICA-L SI LA MAN. SIHASTRIA UNDE S-A PETRECUT DISCUTIA RESPECTIVA

 

 • Sunt sigur că dintre cei care îl cinstesc pe Părintele Arsenie Papacioc unii se vor simţi, greşit, atinşi de observaţia mea. Totuşi eu l-am cunoscut pe Părintele Arsenie Papacioc şi am avut bucuria de a vorbi cu el, îl respect şi îl iubesc. Ştiu că şi Părintele Arsenie Papacioc a avut greşeli, aşa cum au avut greşeli şi Părintele Arsenie Boca, dar şi Sfântul Apostol Ioan sau Sfântul Apostol Petru.

– FII CAPITANUL NOSTRU, DOAR TIE MAI CREDEM – MAI ALES CA L-AI CUNOSCUT PE Boca.

 

 • Dar numai cei încă aflaţi departe de Dumnezeu (CATA MODESTIE, SI NE-JUDECATA) îşi închipuie că greşelile sau păcatele „anulează sfinţenia” (DAR E PT. SCOP “NOBIL”).

 

 • În realitate, fiecare dintre noi are nevoie de iertarea lui Dumnezeu şi prin această iertare intrăm în Rai, nu prin meritele noastre.

– MAI LAUDA MULT EREZIILE, SI VEZI DACA TE IARTA DUMNEZEU DOAR PT. CA AI NEVOIE DE ACEASTA

 

 • Adică Părintele Justin Pârvu putea greşi, că era dezinformat (Fenomenul…, p. 7), dar Părintele Arsenie Papacioc nu putea greşi, nu putea fi dezinformat… Înainte de a ne lua după ce crede unul sau altul (ori doar pretinde) că ar fi crezut Părintele Arsenie Boca, să vedem ce spune chiar el!

– “UNUL SAU ALTUL”, ZICI ? TU CINE TE CREZI, “UNUL” SAU “ALTUL” ? VEZI MACAR CE-A POSTAT MANASTIREA PETRU-VODA PE 1 DECEMBRIE 2015. SI AFLA CA Părintele Arsenie Papacioc A TRAIT CE POVESTESTE DESPRE bOCA SI A CERCETAT, SI DECLARA CA L-A PRINS CU MULTE- NU CA I S-A POVESTIT (SI OBSTEA SA DE LA ANTIM LA FEL, INCLUSIV PAR. FAGETEANU, SAU PAR. LECCA CF. JURNALULUI SAU ).

 

 • Am ascultat materialul înregistrat care circulă pe youtube, pe care îl ştiu încă din vremea când îl dispreţuiam profund pe Părintele Arsenie Boca.

– CLAR, TE-AI REBOCAIT SI AVEAI CASA MATURATA

 

 • Şi atunci mi s-a părut foarte neduhovnicesc, un exemplu de cădere în bârfă de care călugării trebuie să se ferească

– DAA, SA NU CONDAMNE EREZIILE CA NU-I FRUMOS – VEDETI DOAR TONUL FFFFF SERIOS SI SMERIT AL PAR. PAPACIOC, INTONATIA SA EGALA SI TRISTA.

 

 • Acest aspect poate odată voi avea vreme să îl tratez mai pe larg

–ASTEPTAM SA (SE) TRATEZE, DAR REBOCAITII MAI RAR O FAC

 

 • Părintele Arsenie Boca: „Dacă doctrina ACEASTA [a reîncarnării] ar exprima adevărul, toată icnomia mântuirii omului, descoperită nouă prin Hristos, ar fi inutilă,… mântuirea era automată. Însăşi venirea lui Iisus n-ar mai fi avut rost.” (Cuvinte vii, Ed. Charisma, Deva, 2006) Textul continuă, dar nu insistăm, cine doreşte îl poate citi în întregime în lucrarea indicată.

– PAI DA, CITITI RESTUL PASAJULUI din “Cuvinte Vii”: <<Dar Ioan era reîntruparea lui Ilie ? A fost un singur suflet, o data în Ilie, a doua oara în Ioan ? Ar fi prin urmare vieti succesive ? „Reîncarnarea” ar avea baze în Revelatie ?Deci Ioan era Ilie sau era înger; sau Ilie era înger ? Daca dupa înviere toti vom fi ca îngerii, atunci rapirea lui Ilie la Cer sa fi fost cauza transformarii (stramutarii – desi nu corespunde nici cuvântul acesta -) unui om în înger ? îngerii si oamenii sunt ordine distincte. Dogmatic. Dar daca Dumnezeu poate […] – Cine-I poate pune hotare ? Dar ce mai întelegem atunci prin „înger” ? Dar în ce priveste pe Ioan Botezatorul, echivalenta înger = trimis, începe sa nu mai fie multumitoare. lie – din Raiu sau din iad ? Daca consideram pe Ilie independent de Ioan, atunci a venit din Rai. Daca Ioan era Ilie, atunci stim din Predanie ca Ioan a fost înaintemergator al Domnului si în iad; în cazul acesta si Ilie a venit din iad. Ca Ioan a fost înger, sau era Ilie transformat de Rai în înger, ramâne iarasi o întrebare: de ce Ioan e reprezentat în icoane de Biserica veche, îndata dupa taierea capului (si cu el pe tava Irodiadei) printr-un Ioan cu aripi: – semnele firii îngeresti ? Deci îngerii pot reveni pe pamânt în trupuri pamântesti, ori de câte ori sunt trimisi ? Reîncarnarea lor (desi numai unul, Ilie sau Ioan pune „problema” asa, – ca sa nu generalizam), nu mai e propriu-zis doctrina indiana a reîncarnarii. * * Lasat-am întrebarile sa se ciocneasca de toate stavilarele tainei si sa-si dovedeasca zadarnicia, izbindu-se de limitele îngaduitului. Dincolo este împaratia marilor taine ale existentii. Dumnezeu tine ascunse în mister rânduieli nestiute de îngeri si oameni. Poate ca, gândindu-Se la aceste taine ale Tatalui, si vorbindu-le foarte de departe cu câtiva ucenici, Iisus s-a transfigurat si transpus în mister pâna la asa masura ca, venind apoi la ceilalti ucenici si la multime, pe care i-a gasit aproape certându-se, „toti s-au înfiorat si au alergat sa I se închine. Despre asa ceva nu avem stire sa se mai fi întâmplat. >>

– CITITI, SA VEDETI CA DA, PAR. PAPACIOC SPUNEA CORECT IN INREGISTRAREA CU PAR. IOANICHIE, PAR. CLEOPA SI INTREAGA OBSTE DE LA MAN. SIHASTRIA (SI CUI IL VIZITA, VEZI YOUTUBE PAR. ANTIM DE LA BISTRITA CATRE PAR. ANITULESEI) CA L-A PRINS PE BOCA CU MULTE, INCLUSIV REINCARNARE /METEMPSIHOZA, DAR NU IN CE INDIANA – “DECAT” SE CREDEA ILIE SI/SAU IOAN S.A.M.D. –

 

 • Părintele Arsenie Boca citea/primea/avea cărţi despre hipnoză, despre Rudolf Steiner etc. Acuzaţia aceasta poate părea de o absurditate incredibilă, însă există şi în lucrarea „Fenomenul Arsenie Boca”, şi în înregistrarea de pe youtube amintită mai sus, şi în alte discuţii pe temă.

SI DE CE-I “INCREDIBIL DE ABSURDA” ? AAA, STIU, MINCIUNI TOATE. INCLUSIV AUTOBIOGRAFIA LUI bOCA DIN 1945 ……..

 

 • nenumăraţi sunt sfinţii care au citit şi lucrări păgâne sau eretice. Uneori dându-le răspunsuri sau replici directe, alteori nu.

– PAI CARE-I REPLICA LUI BOCA – CA LE PRACTICA? SI URMARILE LE VEDETI IN POZELE CU EL, ASA CUM SEMNALEAZA SI IPS PIMEN AL SUCEVEI

 

 • Eu însumi am citit sute de cărţi şi broşuri adventiste, iehoviste şi de la alte culte neoprotestante, unul din roade fiind cartea „Lumina Adevărului”, în care prezint Adevărul lui Dumnezeu în paralel cu învăţăturile greşite din acele cărţi.

– FARA COMENTARII

 

 • În fapt nu contează existenţa unor cărţi de acest fel în biblioteca sau bibliografia unui teolog, ci felul în care se raportează la ele, felul în care le foloseşte. Ori în scrierile Părintelui Arsenie Boca ocultismele sunt osândite. Ceea ce înseamnă că a folosit bine cărţile respective.

– DA, AU FOST GASITE SUTE DE ASTFEL CARTI LA MAN. SAMBATA, SI PAR. TEOFIL PARAIAN I LE-A ATRIBUIT LUI Boca. SI STIM SI, SI CAT DE “BINE” LE-A FOLOSIT: CUI LE-A TRIMIS SI CA VOIA SA LE PREDEA INSUSIV IPS PIMEN

 

 • „fanii lui Boca nu i-au spus [Părintelui Justin Pârvu] că a pictat [Părintele Arsenie Boca] la Drăgănescu pe ereticii Ulfila şi Francisc de Assisi cu aureolă” (Fenomenul… p. 7). Din nou se foloseşte un limbaj radical, injurios chiar.

DIN NOU ESTI LINGVIST. CHIAR ASTA ERA-NTREBAREA

 

 • nu are cum să ştie cineva ce i-au spus sau nu ucenicii Părintelui Justin dacă nu a fost de faţă.

– VEZI PE SITE-UL MAN. PETRU VODA CA MUUUUULTI I-AU SPUS

 

 • Dincolo de aceste aspecte triste rămâne faptul că, într-adevăr, Părintele Arsenie Boca i-a pictat la Drăgănescu pe ereticii Ulfila şi Francisc de Assisi cu aureolă.

– “ASPECT TRIST” ESTE SOARTA CUI ASCULTA DE TINE

 

 • Primul lucru: era Părintele Arsenie Boca un om care punea pe picior de egalitate Biserica lui Hristos cu feluritele confesiuni sau grupări creştine? Nu.

– DE CE MUTI DISCUTIA? EXPLICA EREZIILE CE LE-A PICTAT

 

 • În Cărarea Împărăţiei (p. 14, 16-17 ş.cl.) şi în Cuvinte vii (p. 116), ca să luăm ceea ce este consemnare directă, Părintele Arsenie Boca arată că este o singură Biserică a lui Dumnezeu. – NU, CI VORBESTE DE DOUA BISERICI (ORTODOXA SI CATOLICA), LE PICTEAZA REPETAT SUB DUHUL SFANT IMPREUNA, NUMESTE SI PICTEAZA CA SFINTI CU AUREOLA CATOLICI, SPUNE CA DE FRICA APOCALIPSEI VOM LSASA LA O PARTE CONFESIUNILE SI VOM FI “UNA”. SI ALTELE.

 

 • Că aceasta nu este unde este Papa, nu este unde sunt adunările sectare, ci acolo unde sunt cu adevărat, neschimbate, Învăţătura Apostolică, Sfânta Împărtăşanie şi Sfânta Cruce. Delimitarea între Biserica lui Hristos şi toate celelalte grupări (catolice sau protestante) se face politicos dar clar.

– NU, CI VEDETI CA NU SE DELIMITEAZA DECAT DE PROTESTANTI, NU DE CATOLICISM (CARE MULTE DIN CELE ENUMERATE) – DOAR UNEORI SE DELIMITEAZA DE PAPA PERSONAL

 

 • Desigur, AICI AVEM O PROBLEMA, şi nu chiar mică. Sunt foarte mulţi astăzi cei care cred că cei care nu-i ocărăsc, blesteamă şi insultă pe cei de altă credinţă înseamnă că nu sunt mărturisitori, ba chiar sunt „ecumenişti”. Este o RATACIRE profundă, a unor oameni care confundă DRAGOSTEA de Adevăr cu ura faţă de cei căzuţi. Ca şi cum Hristos nu s-ar fi răstignit pentru aceea, nu ar fi vorbit despre bucuria INTOARCERI CELUI RATACIT etc. Una este a te delimita de RATACIRE şi a-i vedea hotarele şi adâncurile şi alta a da cu pietre după tiparul fariseilor.

– FARA COMENTARII

 

 • pentru cei care cunosc teologie este limpede că Părintele Arsenie Boca nu era ecumenist. Deci nu a pictat pe cei doi pentru a face propagandă pro-ecumenistă sau pro-catolică (nu există aşa ceva în scrierile sale, dimpotrivă).

– AM DOVEDIT ANTERIOR CA ERA FILO-CATOLIC, SI ASTA A PICTAT – NU ECUMENISM ABSTRACT

 

 • PAREREA MEA, întemeiată pe ceea ce ştiu despre mediul teologic românesc interbelic, în care s-a format Părintele Arsenie Boca, şi chiar postbelic, este că avem de-a face cu ceea ce Pr. Aniţulesei Gheorghe a numit o „dezinformare”. Imaginea lui Francisc de Assisi în întreaga lume era, până la sfârşitul secolului al XX-lea, aceea a unui „ORTODOX IN CATOLICISM”.

– FII CAPITANUL NOSTRU – AL CUI MERGE DUPA TINE, SI AL CUI N-A CITIT STUDIUL DE CAZ DESPRE INSELARILE LUI FRANCISC, FACUT ACUM PESTE 150 DE ANI DE SF. IGNATIE BRIANCIANINOV SI INTITULAT “DESPRE INSELARE” – ESTE SI PE SITE-UL MAN. DERVENT, SI VEDETI MAI JOS CA SE CUNOASTE

 

 • Analiza demolatoare făcută vieţii lui Francisc de Assisi de către Sfântul Ignatie Briancianinov este tradusă în limba română şi începe să fie cunoscută la începutul anilor ’90, şi astăzi fiind teologi mai în vârstă care încă nu o cunosc. EU ÎNSUMI AM AVUT PRILEJUL SĂ AUD ÎN FACULTATEA DE TEOLOGIE DIN BUCUREŞTI PĂRINŢI PROFESORI CARE LĂUDAU ORTODOXIA LUI FRANCISC DE ASSISI SAU ULFILA [sic!], DAR ŞI PE ORIGEN! Şi sunt departe, foarte departe de a fi singurele rătăciri care au circulat sau circulă în mediul teologic, un mediu foarte supus ispitelor de dreapta şi de stânga.

– FII CAPITANUL NOSTRU, CACI AI SI FACULTATE

 

 • Dăm în această privinţă un citat clasic, a Profesorului Ioan Savin, care spune că Francisc de Aisis avea o viaţă care „uneşte sărăcia materială cu totala bogăţie spirituală, lepădarea de lume cu bucuria de a fi în lume, combinarea deplină a simţurilor cu gustarea frumuseţilor pe care le oferă natura; independenţa personală cea mai puternică, cu supunerea disciplinară totală; iubirea cea mai larg cuprinzătoare, cu castitatea cea mai ideală, ignoranța livrescă cea mai uluitoare, cu înţelepciunea cea mai edificatoare, … toate trăite, gustate şi realizate în acest mare mistic al Bisericii creştine”

– FARA COMENTARII

 

 • Această imagine a lui Francisc de Assisi este atât de răspândită încât un NEOPROTESTANT NEW-AGE INTERBELIC îl vedea ca un chip al blândeţii ce se opune radicalismului petrin, ca o formă cu totul deosebită a Catolicismul de autoritarismul comun acestuia.

– DA, ASA E. SI CUM PROCEDAM? NEW-AGE ?

 

 • putem uşor să vedem că Părintele Arsenie Boca a fost în această privinţă, ca să-l cităm pe Pr. Aniţulesei Gheorghe, DEZINFORMAT. A ştiut – greşit, dar aşa a ştiut – că Ulfila şi Francisc au fost ortodocşi din afara Ortodoxiei oficiale.

– DECI POATE SI LE-A PICTAT SI AURA

 

 • Sau, ceea ce aminteşte şi Sfântul Apostol Pavel când vorbeşte despre cei care, neavând Lege, îşi sunt loru-şi Lege, ceea ce îi apără în Ziua Judecăţii (Romani 2.14-16)

– SAU TOTUSI ZICI CA ERA PROFET SI STIA CA SE MANTUIESC SI NE-ORTODOCSII, CAPATAND AURA PE CARE EL O VAZUSE (C-ASA SPUNEA CA PICTEAZA CE VEDE) ?

 

 • În situaţia în care Părintele Arsenie Boca a făcut o separaţie clară între Biserica lui Dumnezeu, pe care o declară limpede, conform canoanelor, ca unică, sfântă, sobornicească şi apostolească

– NU, NU O DECLARA SI PICTEAZA DIVIZATA IN CATOLIC SI ORTODOCSI, AMBII SFINTITI

 

 • în situaţia în care mediul teologic ortodox din România l-a receptat cel puţin până în 1992 pe Francisc de Assisi drept „ortodox din catolicism”

– CAT DE ORTODOX E CINEVA CARE SPUNE ASA CEVA? DAR CINE SE IA DUPA EL, UNDE MERGE? DAR CINE PICTEAZA ASTA? DAR CINE SE IA DUPA EL?

 

 • în situaţia în care încă sunt voci care îl prezintă pe ULFILA ca un ortodox greşit socotit ARIAN, cauzele apariţiei celor doi în biserica de la Drăgănescu devin limpezi. Şi nu ţin de rătăcire, ci de dezinformare.

– DA, E ARIAN, BA MAI MULT, A FACUT ARIENI DE GOTII CE-AU CUCERIT OCCIDENTUL – INTRODUCAND ACOLO CE LE-A SPUS ULFILA ; DAR NE MAI LUAM DE LA ATATA…

 

 • Menţionez aici o TEORIE, după care această pictură ar avea un caracter profetic ce ne scapă. De exemplu s-a menţionat cazul unei FEMEI CATOLICA convertită la Ortodoxie prin îndemnul lui Francisc de Assisi, care i s-a arătat în vis. Nu ştiu dacă se poate argumenta SERIOS o asemenea teorie.

– DE-AI FI DOAR NESERIOS… AI AVEA SANSE LA RAI. PRIN FEMEIA ACEEA CATI S-AU SAMINTIT? DAR PRIN TINE?

 

 • Mie nu mi se pare că stă în picioare, dar se poate să mă înşel.

– TE-NSELI, DAR DE CE-ADUCI VORBA, CA SA NE SMINTIM SI NOI? AI RECOLTA BOGATA IN IAD? SAU INCA N-AI AFLAT SCORUL?

 

 • Mi-aş dori să fie o proorocie adevărată despre o revenire a catolicilor în Biserică, dar îmi pare foarte puţin probabilă.

– BANUIAM CA ASTA-TI DORESTI, SI CA DE ASTA ESTI TRIST – CA NU-I PROBABIL

 

 • Mai curând cred, după cum am argumentat, că a fost vorba despre o cunoaştere greşită a Părintelui Arsenie Boca în privinţa celor doi.

– PAI NU TE-AI HOTARAT, E PROOROC SAU SE-NSALA? NE LASI ASA, NELAMURITI? SAU ASTA-I TACTICA, NEDUMERIREA MINTII, CA LA ALBA-NEAGRA SAU LA VRAJITORI? (VEZI MAI JOS)

 

 • Puterile Părintelui Arsenie Boca ţin(eau) de ocultism. (Fenomenul Arsenie Boca, p. 8-11) Este o TEORIE cu atât mai STRANIE cu cât vine din partea unor oameni care altfel manifestă credinţă şi respect faţă de cele sfinte, inclusiv faţă de moaşte, icoane, Sfânta Cruce şi Sfânta Împărtăşanie.

– ADEVARUL DESPRE IDOLUL TAU DEVINE TOT MAI STRANIU – SI VAD CA STII SI CA VINE DE UNDE TREBUIE

 

 • Există nenumărate mărturii despre puterea Sfintei Cruci, a moaştelor şi chiar a rugăciunii unui mirean de a opri manifestări oculte extrem de puternice. Să îţi închipui că toate acestea la un loc – Evanghelie, Cruce, Liturghie, Împărtăşanie, moaşte etc. – erau mai slabe decât „puterile oculte” ale Părintelui Arsenie Boca ni se pare extrem de grav.

–POATE AUTORUL NU “LUCREAZA” CU CELE SFINTE CA-I NEDOGMATIC; ALTI VRAJITORI SI GHICITORI NU SE JENEAZA

 

 • „… A. Boca [sic!] era un slab cunoscător al dogmelor ortodoxe, de aceea nu deosebea erezia de dreapta credinţă” (p. 11) Părintele Arsenie Boca ar fi în situaţia Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, care din neştiinţă a propagat mai multe idei eretice, dar a fost primit de Biserică fără tulburare.

– HAI CA AJUNGEM UNDEVA – DOAR CA SF. IUSTIN A TRĂIT ÎNTRE ANII 100-160, DOUA SECOLE INAINTE DE SINOADE

 

 • În al doilea rând, este de observat că a declara pe unul dintre cei care au luat parte la traducerea şi publicarea Filocaliei drept un „slab cunoscător al dogmelor ortodoxe” este cel puţin straniu. Mai ales când lipseşte o argumentaţie solidă.

– A TRADUS FILOCALIA … FIICA PAR. STANILOAE SPUNE ALTCEVA, O PUTETI INTREBA SAU CITI MUUULTELE SALE MARTURII DESPRE RATACIRILE LU bOCA

 

 • De pildă, atunci când Părintele Arsenie Boca vorbeşte în “Cărarea Împărăţiei” despre creştinii ne-ortodocşi care vor trebui să renunţe la vrajbă CONFESIONALA şi SA FIE UNA în faţa unei prigoane universale anti-creştine, autorul broşurii Fenomenul… ar fi crezut că Biserica Ortodoxă este „jumătate de biserică”! (Fenomenul…, p. 11). … vrea musai să interpreteze textul în cheie ecumenistă.

– BA DA, ASTA-I INTERPRETAREA ADMISA CHIAR SI DE TINE ANTERIOR, DEOARECE CATOLCII NU SE VOR INTOARCE, ASA CA CINE VA RENUNTA LA CONFESIUNE DACA NU EI? NOI, DESIGUR. SI CEI CARE N-AU CITIT APOCALIPSA

 

 • spune limpede, în chiar acea carte, la începutul ei chiar (nu la p. 123!) că există o singură Biserică a lui Dumnezeu, una mântuitoare, una sfântă, una apostolească etc.

– DA, IN CARE-I VARA SI PE CATOLICI- NU PUTETI DA VREUN CITAT IN CARE SA-I CONDAMNE CA NEFIIND IN ACEASTA BISERICA, SAU CA ERETICI

 

 • „ARIANISMUL are o singură diferenţă de ortodoxie” (op.cit., p. 12), ceea ce este profund greşit. Erezia amintită („că Fiul este prima creatură a Tatălui” ibidem) DUCE LA MULTE, FOARTE MULTE ALTE EREZII. DE LA CELE PRIVITOARE LA ÎNTRUPARE PÂNĂ LA CELE PRIVITOARE LA ÎMPĂRTĂŞANIE, BISERICĂ, DUHUL SFÂNT etc.

– CLAR, DE-AIA A PICTAT PE ULFILA BOCA…………, CA DUCE LA ATATEA PORNIND DE LA O MICA “GRESEALA”

 

 • Sunt ucenici ai Părintelui Arsenie Boca ce judecă Biserica după etalonul acestuia în loc să-l judece pe acesta după etaloanele Bisericii (Fenomenul…, p. 14)

– FARA COMENTARII

 

 • Este adevărat că sunt oameni care ajung să fie împotriva Părintelui Arsenie Boca datorită purtării radicale a unor (aşa-zişi) ucenici. Dar există şi fenomenul invers, de oameni care ajung să fie „de partea” părintelui datorită radicalismului acuzatorilor.

– DAAAA, FACEM STATISTICI CU SUFLETELE INSELATE SI CELE PAZITE

 

 • Bârfa, socotită de Scripturi ca o formă de canibalism, este oprită.

– IAR EREZIA ESTE CURVIE – PE CARE-O ALEGEM?

 

 • Ştii ceva, spui – cu cel puţin doi sau trei martori pe fiecare fapt în parte. Nu ştii, taci.

– DOCTORE, TRATEAZA-TE

 

 • Da, pentru orice canonizare ortodoxă există un ADVOCATUS DIABOLI, un teolog – sau un grup de teologi – care caută punctele slabe ale vieţii şi operei candidatului. Care încearcă să argumenteze de ce ar trebui să nu fie canonizat acesta.

– DAAAA, ADVOCATUS DIABOLI INTR-ADEVAR – STIM CINE-S AVOCATII, DAR CINE-I DIAVOLUL? CAT DESPRE ARGUMENTE, GOOGLE TAICA, GOOGLE

 

 • „Se spune că A. Boca [sic!] era clarvăzător, dar modul cum îşi exercita această însuşire este străină Sfinţilor Părinţi: descoperea păcatele oamenilor în public” (op.cit., p. 18 ş.u.). În fapt, după cum se vede imediat, este vorba despre cazuri izolate (sunt CITATE… două!).

– GOOGLE TAICA, GOOGLE

 

 • Avem de la exemplul Sfântului Ioan Botezătorul până la cel al Sfântului Antonie cel Mare sau al multor sfinţi nebuni pentru Hristos o mulţime de asemenea pilde. Dacă am fi avut un obicei al Părintelui Arsenie Boca de a dezvălui public păcatele celor care veneau la el, nu am avea doar câteva asemenea cazuri, ci mii şi zeci de mii.

– DA, ESTE UN OBICEI AL UI bOCA ATESTAT DE SUTE DE MARTURII – DOAR SAPTAMANA ASTA AM CITIT CATEVA ZECI. DAR EU, POT SA SPUN PUBLICA SAU BARFESC SI JUDEC ERETICII/VRAJITORII/INSELATII/INDRACITII/SMINTITORII?

 

 • Dacă este clarvăzător (prin harul lui Dumnezeu) de ce a greşit? (Fenomenul…, p. 20-21). Greşeli, chiar teologice, chiar dogmatice, au avut destui sfinţi vestiţi ai Bisericii. Am amintit de Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, dar putem să amintim şi pe Grigorie Taumaturgul, Augustin, Irineu şi alţii.

– DE ASTA AUGUSTIN SI IRINEU SUNT NUMITI FERICITI, NU SFINTI. NU STIU DACA ERAU CLARVAZATORI. VEDEM DE UNDE VINE GHIVECIUL BOCAIT- MA MIR CA MAI CITESC BIBILIA CA NU-I POGORATA DE SUS, TOT DE SFINTI E SCRISA

 

 • Atunci când BISERICA CERCETEAZA VIATA SI OPERA cuiva, spre a vedea, atunci când există îndoieli, dacă poate fi canonizat sau nu, se urmăreşte cu stăruinţă găsirea adevărului, nu satisfacerea unor idei preconcepute.

– OARE CERCETEAZA SI OPERA LUI BIVOLARU, SAU A BABEI VANGA?

 

 • Şi nu aduc musai canonizarea NICI MINUNILE, NICI MARTIRIUL chiar, după cum nu aduc musai oprirea canonizării anumite greşeli sau păcate.

– PAI NU MAI CAUTATI MINUNI SI PE CEI CARORA L ISE DAU “DE SUS”; SI NU ASCULTATI AICI, CI FACETI-VA MARTIRI CA-I MAI SIGURA SFINTENIA

 

 • Se construieşte un întreg tablou al vieţii şi operei, încercându-se aşezarea fiecărei bucăţi după adevăr. Abia aşa se poate vedea ce intenţii au animat pe omul acela, ce sentimente a trăit faţă de Dumnezeu şi Biserica Lui, în ce măsură a trăit Credinţa – în hotarele priceperii şi puterii sale.

– STIU, ASTA-I DE LA MACHIAVELLI – “SCOPUL SCUZA MIJLOACELE”

 

 • „ucenicii lui aproape toţi sunt ecumenişti”. care sunt studiile sau statisticile din care reiese că „majoritatea ucenicilor lui A. Boca [sic!] sunt slabi cunoscători ai dogmelor ortodoxe” sau că „ucenicii lui aproape toţi sunt ecumenişti”…

– TE PRINZI LA O STATISTICA LA COADA LA PRISLOP? DAR SONDAJUL CA 55% DIN INTREAGA POPULATIE IL VREA SFANT – ITI PARIEZI MANTUIREA PE EL, SI CA-S 55% CRESTINI IN ROMANIA?

 

 • Asemenea afirmaţii gratuite pot avea efect de intimidare pentru cei slabi, sau pot fi mângâietoare pentru cei mândri, după cum sunt aceştia „pro” sau „anti” „Arsenie Boca”.

– INCEARCA SA INTIMIDEZI MATA UN BOCAIT MACAR (NU-NCERCA CU UN GRUP CA N-AM BANI DE FLORI)

 

 • Cu tristeţe o spun, în LIPSA UNOR CERCETĂRI SERIOASE reprezintă doar o formă de a bârfi, insulta şi şantaja moral.

– DAR PRISLOPEALA CE-I, DACA “CERCETĂRI SERIOASE” NU EXISTA?

 

 • Televiziunile – şi toată mass-media – îl prezintă frumos pe Părintele Arsenie Boca, deci este rău. (Fenomenul… p. 22-26). La televiziuni au apărut de-a lungul vremii emisiuni laudative despre Părintele Dumitru Stăniloaie, Părintele Arsenie Papacioc sau Părintele Justin Pârvu.

– DAAAAAAAAAAAAA, SI MARMOTA INVELEA CIOCOLATA IN STANIOL

 

 • De asemenea, există emisiuni şi articole denigratoare faţă de Părintele Arsenie Boca. Nici unele, nici altele nu dovedesc nimic prin simpla lor existenţă şi/sau poziţie.

– SPUNE UNA (DACA AI), SI-TI ADUC 100 DESANTATE PRO-BOCA

 

 • Lucrul meu a fost acela de a CERCETA CÂTEVA din cele mai importante acuzaţii ce se aduc Părintelui Arsenie Boca.

– MAI TRECI PE SITUL MEU, DAR CU O SALOPETA DE LUCRU

 

 • Constat că dintre cele 13 acuzaţii principale există una singură care este PARŢIAL JUSTIFICATĂ, ACEEA A PICTĂRII LUI ULFILA ŞI FRANCISC DE ASSISI LA DRĂGĂNESCU. –FA STATISTICI CU MANTUIREA TA, DUPA CE CERCETEZI PE MASURA MIZEI – TE-ASTEPT PE SITUL MEU SAU GUGLE, TAICA, GUGLE SI YOUTUBE

 

 • Dacă tot era un „hipnotizator” şi „iluzionist”, ar fi putut uşor mânca un cozonac excepţional pe seama statului comunist. Interesul faţă de asemenea oameni, mai ales după moartea lui Stalin, era maxim. Şi avantajele pe măsură: vile, vacanţe la munte şi la mare, băutură, fetiţe, petreceri, onoruri etc., etc.

– PAI ASTA A FACUT, LA MUNTE SI LA MARE SI UNE-AI ZIS MATALE- ORIUNDE NU ERA MANASTIRE SI INCA DE CAND NU ERA PREOT SAU CALUGAR (DOAR VEDETA CU LOOK PE MASURA)

 

 • Şi GIGANTIC ar fi fost şi numărul celor pe care laicul Arsenie Boca i-ar fi despărţit de Biserică, i-ar fi atras în ocultism, i-ar fi făcut comunişti.

– DA. GIGANTIC ESTE INCA ACEST NUMAR, SI- CRESTERE

 

 • În loc de aşa ceva Părintele Arsenie Boca, ÎN CIUDA CAPACITĂŢII DE TELEPORTARE – cum a fost numită de unii – sau de a face (multe) alte minuni, A ALES SĂ FIE ÎNCHIS PENTRU HRISTOS.

– FARA COMENTARII

 

 • A ales să fie numit „BANDIT” şi insultat în toate felurile, zi de zi. A ales să RABDE CHINURI, FOAMETE, SETE, FRIG, ARŞIŢĂ, BĂTĂI.

– AAAAAAA, CAND ANUME? CUI INCERCA SA-L DERANJEZE I SE USCA MANA, ASA CA L-AU LASAT DUPA CATEVA LUNI INAPOI IN CIVILIE SI BAIRAM. AM FOST PREZENTCAND LIDIA STANILOAE (LA IMPLINIREA A 82 DE ANI)TOCMAI A LANSAT CU RAZVAN BUCUROIU O CARTE FIX IMPOTRIVA ACESTOR MINCIUNI

 

 • A ales să mărturisească neîncetat Crucea: „podoaba Bisericii, lauda lui Pavel, semnul Fiului Omului, semnul Sfintei Cruci, suferinţa noastră cea de toate zilele, crucea suferinţei, harul crucii – iată atâtea nume în legătură cu Crucea. Dar cea mai grea cruce e lepădarea de sine: nu poţi fi liber fără aceasta. Libertatea cu atât se plăteşte” „Prin Cruce, prin suferinţa unei răstigniri în viaţă, se intră în Împărăţia lui Dumnezeu. Şi se intră cu atât mai sigur, cu cât răbdăm o răstignire nedreaptă.” A ALES SĂ BATĂ MUNŢII şi drumurile Ţării, să întărească pe oameni în Credinţă, să se roage şi să vestească pe Dumnezeu. Urmărit mereu de oamenii Securităţii, având mereu din partea diavolului oferte avantajoase de apostazie.

– (MA SCUZATI C-AM LASAT ACEASTA DITIRAMBA… E PREA REVELATOARE)

 

 • De ce să fi stat în Biserică, dacă ieşind putea îndeplini toate scopurile negative ce i se atribuie de unii, în cele mai bune condiţii pentru el însuşi, INCOMPARABIL MAI EFICIENT?

– PAI N-A STAT. ASA ZICE SI PAR. PAPACIOC, S-A LASAT DUPA INCHISOARE SI DE PREOTIE SI DE CALUGARIE. DE EXEMPLU, IPS MLADIN ZICE C-A FOST PREOTIT CA VENEA LUMEA LA EL “POPA GHICITORUL”. SI VEDEM SI AZI CA A FOST EFICIENT

 

 • Ca unul care am străbătut Ardealul din Maramureş în Braşov şi din Bistriţa în Oradea, Arad ori Timişoara, cred că am dreptate să spun că fără Părintele Arsenie Boca de mult s-ar fi prăbuşit aici Credinţa.

– E PRABUSITA PRIN BOCA SI FILOCATOLICISMUL LUI, CU PRECADERE ACOLO

 

 • În faţa fascinaţiei ORIENTALISMELOR, MAGICULUI, SECULARISMULUI ş.a.m.d. se ridică, în Ardeal şi nu numai, CHIPUL Părintelui Arsenie Boca. – SI PE NET RASARE CHIPUL ACESTA, SI FIX CU ORIENTALISME, MAGIC, SECULARISM HORMONIZAT

 

 • Prin care Dumnezeu a mărturisit, iar, „da, puteţi deveni dumnezei prin har”. CA DUMNEZEI PRIN HAR SFINŢII NU SUNT DUMNEZEU ŞI NU SUNT INFAILIBILI.

– DAR ERETICI/VRAJITORI/INDRACITI, SUNT? IN CARE CALENDAR?

 

 • Este o parte din mărturia Părintelui Arsenie Boca. O mărturie care ţine ZECI DE MII, DACĂ NU SUTE DE MII DE OAMENI în Biserică, dându-le iar şi iar şansă de mântuire

– STATISTICI CU MANTUIREA – MULTI MERG PE CALEA CEA LARGA, NU TURMA MICA A LUI IISUS

 

 • Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte! Şi, cu mila lui Dumnezeu, pace tuturor!

– EU, MIHAELMARIUS, MI-AM ASUMAT ACEASTA DE LA ARHANGHELUL MEU PROTECTOR. ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s